28 mai 2015

Logica trendurilor expanding

Piata financiara  este un sistem complex si analistul tehnic sau traderul are nevoie de cunostinte solide pentru a reusi sa citeasca graficul de evolutie a instrumentului financiar analizat.
 
NeoWave este o teorie care permite analiza pietelor financiare  si descifrarea comportamentului participantilor la piata. Patternurile de pret din teoria NeoWave nu sunt simple intamplari ale unui proces ciclic sau repetitiv dintr-un sistem complex, ci sunt patternuri de comportament psihologic al participantilor.
 
Cand se discuta sau se analizeaza un sistem complex trebuie bine inteles ca in componenta sa sunt subsisteme grupate si elemente singulare care, grupate, formeaza sistemul. Participantii in piata nu sunt decat parte a sistemului complex si daca am privi pana la nivelul unui individ, putem spune ca fiecare individ in parte este un element sau un microelement de care depinde complexitatea sistemului. Fiecare element sau microelement grupat formeaza subsisteme separate care interactioneaza intre ele si in final se obtine sistemul complex total.

NeoWave este o teorie sistemica care imparte in trei parti mari sitemul  finanaciar complex dupa felul comportamentului:

- expandare
- neutralitate
- contractare

 Orice sistem are nevoie de o perioada tranzitorie de la o stare la alta. Neutralitatea este starea  de legatura intre comportamentul expandabil si contractiv al sistemului.  Expandarea si contractarea sunt starile comportamentale extreme ale sistemului.

Expandarea

Expandarea este o stare de comportament psihologic si un subsistem al teoriei NeoWave. Ea este impartita la fel in trei parti din care una este mediana si doua extreme :

- expandare inclinata ascendent
- expandare orizontala
- expandare inclinata descendent

Cauza aparitiei comportamentului expanding

Comportamentul expanding al pietei financiare apare  din cauza lipsei de lichiditate. O data ce lichiditatea lipseste, pietele devin volatile si violente. Violenta apare din cauza "vanatorii" de capital. O piata violenta insemna o piata slaba nu o piata puternica. Miscarile au variatii mari de pret si lipseste timpul pentru a consolida directia miscarii.
 
Expandare orizontala - lipsa partiala a capitalului atat din partea vanzatorilor cat si din partea cumparatorilor. Piata are miscari violente sus jos pentru a prinde cat mai multi participanti pe miscare gresita.
 
Expandarea inclinata ascendent - lipsa vanzatorilor. Prin miscarile violente descendente piata incearca sa convinga participantii ca are probabilitate de scadere pentru a reusi sa prinda cat mai multi vanzatori si sa-si alimenteze miscarea ascendenta.
 
Expandarea inclinata descendent - lipsa cumparatorilor. Prin miscarile violente ascendente piata incearca sa convinga participantii ca are probabilitate de crestere pentru a reusi sa prinda cat mai multi cumparatori si sa-si alimenteze miscarea descendenta.

Logica expusa in acest material este inteleasa doar dupa ce este citit materialul "Mecanismul pietelor financiare. Cererea si oferta". (aici)

Dupa starea expandabila piata trece prin starea neutralitatii care este o tranzitie si apoi trece in starea de contractie.


Succes!
Wolf
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu