24 octombrie 2014

Partea a-2-a: Tehnica de analiza Neo Wave

In Partea 1 a tehnicii de analiza NeoWave se poate urmari algoritmul unei analize tehnice pas cu pas  si se poate vedea concluzia la care am ajuns dupa acea analiza. Concluzia era ca piata in miscarile urmatoare o sa evolueze ascendent. Daca am compara cu graficele actualizate ale instrumentului financiar Petrol o sa vedem ca evolutia a fost tocmai invers, piata a evoluat descendent. Ce s-a intamplat?  O sa aud si vad destul de multe critici: Analiza nu este buna! NeoWaves este o tehnica slaba! Piata nu are cum sa fie previzionata niciodata! Am gresit undeva! Trebuie urgent sa reanalizez piata!
 
In momentul cand un analist NeoWave ajunge sa inteleaga ceea ce face, ajunge sa inteleaga si mecanismul de functionare a unei piete. Atunci el intelege ca piata trebuie reanalizata si acest fapt nu insemna ca analiza trebuie schimbata in totalitate sau este gresita.
 
Mai jos o sa incerc sa explic cat pot de simplist ca sa se inteleaga care sunt pasii care trebuie urmati in asemenea situatii si cum trebuie abordata problema sau ecuatia data.
 
Sistemul de analiza NeoWave este un sistem complex si pietele financiare la fel sunt sisteme complexe. In momentul cand spun un sistem complex as putea sa spun ca intr-un sistem complex exista situatii complexe - simple si situatii complexe  - complexe. Daca mergem pe logica, rezulta ca piata din situatia in care se afla are mare probabilitate pur si simplu sa treaca la un grad mai inalt de complexitate de la complex - simplu la complex - complex.
 
In aceasta situatie s-au aflat probabil multi dintre voi, cei care citesc acest blog, si de cele mai multe ori pur si simplu ati incercat prin reanalizare sa schimbati alte notatii si analiza in totalitate fara sa va puneti intrebarea: Dar daca este ceva mai complex?  Aici si in primul rand aici, trebuie sa cautati raspuns la situatia data fara a schimba analiza in totalitate, pana nu se verifica daca piata nu-si ridica complexitatea.
 
In cazul de fata o sa incercam sa gasim raspuns la o analiza a instrumentului financiar Petrol, fiind un caz concret. O sa urmarim pe pasi cum este procedeul reanalizarii instrumentului si cum se ridica gradul de complexitate a analizei tehnice NeoWaves.
 
Reanalizarea instrumentului financiar:
 
Pasul 1:  Punctul de inceput al pietei a fost schimbat. Patternul impulsiv din reanalizarea pietii are un nou inceput. Patternul a castigat timp si pret. In graficul 1 se vede cum au fost efectuate schimbarile.
 
Graficul 1
Pasul 2: Verificarea patternului cu noii parametri de inceput. In graficul 2 se vede cum am folosit Fibo ca sa incepem masuratorile.
Graficul 2

Pasul 3: Masurarea valului 3 in pret fata de valul 1. In graficul 3 se poate vedea cum a fost masurat  si proiectat valul 3. Masuratorile ne arata ca valul 3 este 161.8% pret fata de valul 1.
 
Graficul 3
 
Pasul 4:  In graficul 4 se vede cum este masurata retragerea valului 2 fata de valul 1 in pret. Valul 2 a retras destul de putin in pret valul 1. Concluzie: Valului  2 ii lipseste factorul retragerii in pret fata de valul 1, rezulta ca ar trebui sa apara factorul timp mai evidentiat (valul 2 o sa fie mult mai mare in timp fata de valul 1 si o sa fie divizat).
Graficul 4
 
Pasul 5:  In graficul 5 se vede cum a fost masurat timpul valului 2 fata de timpul de formare al valului 1.  Timpul de formare al valului 2 este de 261.8% fata de timpul de formare al valului 1. Valul 2 este o corectie in timp destul de solida, fapt ce acopera lipsa de pret a valului.

Concluzie : Valul 1 si valul 2 pot fi considerate de acelasi grad.
 
Graficul 5

Pasul 6: In acest pas o sa masuram timpul de formare a valului 3 fata de valul 2. Dupa cum se vede din graficul 6,  timpul de formare a valului 3 este mai mare de 33% fapt ce ne spune ca valurile 2 si 3 pot fi de acelasi grad. Daca am fi mai exacti am vedea ca valul 3 este de 61.8% timp din valul 2.
Graficul 6
 
Pasul 7: In acest pas o sa masuram pretul valului 4 fata de valul 3. In graficul 7 se vede cum valul 4 a retars valul 3  aprox. 38.2%  Daca am compara retragerea valului 4 si 2 am observa ca valul 4 a retars valul 3 mai mult decat a retras valul 2 valul 1.
Graficul 7
 
La fel in acest pas in graficul 7_1 o sa fie ilustrat masurarea timpului de formare al valului 4 fata de valul 3. Daca am analiza masuratoarea am vedea ca valul 4 a fost format in 100% timp din valul 3.
Graficul 7_1

Concluzie: Valul 4 si valul 3 pot fi de acelasi grad.

Pasul 8: In acest pas o sa masuram timpul de formare a valului 5 fata de valul 4. Ca valul 4 sa fie de acelasi grad cu valul 5, timpul valului 5 trebuie sa fie de min 33% din timpul de formare a valului 4.

 
Graficul 8
Pasul 9: In graficul 9 se vede cum este masurat pretul valului 5 fata de pretul valului 4.
In cazul dat pretul valului 5 este de 100% pret din valul 4.

 
Graficul 9
Concluzie: Trendul ascendent este un pattern NeoWaves impulsiv care respecta toate regulile de formare dar neconfirmat!

Pasul 10: In graficul 10 este masurat timpul de spargere a liniei de trend 2-4 de actiunea post pattern.
 
Graficul 10
Pasul 11:  In graficul 11 sunt aratate punctele de confirmare ale patternului impulsiv. Linia de trend 2-4 este sparta mai rapid decat timpul de formare al valului 5 si valul 5 este retras in totalitate mai repede decat timpul sau de formare.
Graficul 11
 
Concluzie: Trendul ascendent este un pattern NeoWaves impulsiv care respecta toate regulile de formare si deasemenea este un pattern confirmat de actiunea post pattern!!!
 
Pasul 12:  Miscarea descendenta dupa patternul impulsiv care a confirmat este presupusa a fi un inceput de miscare corectiva. In graficul 12 se vede cum am inceput masuratorile valurilor corective intre ele pentru a stabili gradul valurilor unul fata de altul si comportamentul. 
Valul B este de261.8% timp din timpul de formare a valului A.
 
Graficul 12
Pasul 13:  Masuram pretul valului B fata de valul A. In graficul 13 se vede ca pretul valului B este de aprox 80% din valul A.
 
Graficul 13
 
Pasul 14: Pentru o mai buna intelegere am marcat cu puncte albastre terminarea valurilor.
In graficul 14 se vede cum este masurat timpul valului C fata de valul B.  Valul C este mai mare de 33% din timpul de formare al valului B, daca si pretul respecta minimul de formare al pretului rezulta ca valurile sunt de acelasi grad.


Graficul 14

Pasul 15: In acest pas o sa masuram pretul valului C fata de pretul valului B. Daca o sa urmariti graficul 15 se vede ca pretul valului C este de aprox 61.8% din valul B.
 
Graficul 15
Daca am analiza si  graficul 14 am putea sa spunem ca valul B si C sunt de acelasi grad.
Pasul 16: In graficul 16 se vede cum am masurat timpul valului D fata de valul C.  Dupa cum se vede valul D este un val divizat si este de 261.8% timp fata de valul C.
Graficul 16
 
Pasul 17: In graficul 17 se vede masuratoarea valului D fata de valul C in pret. Valul D este de 85% pret fata de C.  In concluzie analizand  graficele 16 si 17 valurile  C si D sunt de acelasi grad si pot ambele sa fie valurile unui pattern mai mare in grad.
 
Graficul 17

Complexitatea valului D  si felul formarii sale a si facut ca complexitatea analizei tehnice NeoWaves sa creasca la intrumentul financiar Petrol. Miscarea care s-a intamplat dupa este o deformare a patternurilor NeoWaves clasice si apar patternuri noi odata cu dezvoltarea in complexiatate a pietei.  In graficul 17 va atrag atentia asupra patternului care s-a format in valul D, si anume la retragerea ultimului segment din acest val. Ultimul segment a fost retras mai rapid decat formarea lui si piata si-a schimbat directia care pana in acel moment avea toate semnele tehnice si logice ca sa fie ascendenta. Un analist care cunoaste tehnica intelege ca piata creste in complexitate  si ca miscarea corectiva nu este gata.
 
Pasul 18:  In graficul 18 se poate vedea un prim val al cresterii complexitatii. Piata dupa formarea a 4 picioare a continuat cu formarea piciorului nr. 5 si triunghiul analizat in prima parte a analizei a fost invalidat.  Valul E presupus in prima parte a analizei un val al unui Triunghi devine valul E al unui Dyametryc. 
In graficul 18 se vede cum am masurat pretul valului E fata de valul D. Pretul este de aprox. 200%.
Graficul 18
 
Pasul 19: In graficul 19 este masurat timpul valului E fata de valul D. Dupa cum se vede timpul lui E este de 33% din valul D. Valul E nu este obligatoriu ca sa se termine in acesta zona de timp si pret el poate sa continue in ambele directii. Din masuratori deja putem sa tragem concluzia ca valul D si E sunt de acealsi grad. Parametrii minimi sunt indepliniti pe ambele axe atat timp cat si pret.


Graficul 19

Complexitatea patternului corectiv este ridicata de la 5 picioare la 7 picioare !

Pasul 20: In graficul 20 este aratata retragerea valului Major Impulsiv de catre valul Major corectiv. Dupa cum se vede valul corectiv a retras valul Impulsiv pana la nivelul de 50%.

 
Graficul 20
 
Pasul 21: In graficul 21 se vede masuratoarea valului Major Corectiv in timp fata de valul Major Impulsiv. Valul corectiv are timp suficient in care poate sa se dezvolte in timp.
Graficul 21
 
Pasul 22: In graficul 22 se poate vedea finalizarea analizei tehnice NeoWaves cu o previziune logica de dezvoltare a valurilor F si G.
Daca am merge pe logica si dupa contextul in care se afla piata, am putea sa spunem urmatorul lucru: Din cauza ca valul E este foarte agresiv as putea sa spun chiar violent fata de restul valurilor as astepta ca valul F sa fie divizat pentru a opri agresivitatea valului E.
Graficul 22
Din punct de vedere tehnic piata imi arata ca in urmatoarea perioada o sa avem o evolutie descendenta.
Cu toate ca am analizat in prima parte o miscare ascendenta odata ce o piata imi demonstreaza ca complexitatea creste sau o analiza tehnica este gresita ma conformez acestui lucru fara sa ma impun in fata ei.
Va urez mult success !!!
Wolf

Un comentariu:

  1. Salut,
    Foarte interesante lectii. Multumim pentru ca impartasesti si celor care nu stiu analiza NeoWave.

    Dan,

    RăspundețiȘtergere