03 decembrie 2014

Vanatoarea STOP LOSS-urilor. Mit sau adevar? Partea 1

In toata cariera mea de speculator si pe parcursul a multor discutii cu diferiti colegi, clienti si elevi am fost intrebat de foarte multe ori de importanta SL in tranzactionare. Multi dintre cei care au facut cunostinta cu teoria NeoWave au clasat teoria periculoasa pentru ca in tranzactionare nu folosesc SL  si foarte multi m-au intrebat de vanatoarea de SL.
 
Exista vanatoare de SL in realitate?
 
Intrebarea este foarte grea si sensibila in explicatii. Fiecare din voi a trait momentul in care o piata ajunge la SL, il marcheaza si apoi se intoarce in directia tranzactiei initiale. Fiecare dintre voi stie cat este de frustrant acest lucru, cum la un moment dat ai impresia ca te urmareste cineva, ca brokerul este dusmanul tau si ca iti ichide special tranzactiile. Fiecare din voi traind acest sentiment a fost destabilizat emotional si moral. Cea mai mare destabilizare pentru greselile viitoare este destabilizarea morala. Ca si in luptele armate, obiectivul principal al generalului este destabilizarea morala a soldatilor adversari. In trading este exact acelasi lucru, o destabilizare morala duce la dezorientare si pierderi majore de bani care de fapt devin prada adversarilor care participa la piata.

Vanatoarea de SL exista si ea are ca scop principal sa va dezorienteze si sa va intimideze pe tot parcursul acestui drum lung si anevoios. De fiecare data cand un trader incaseaza un SL el este din ce in ce mai vulnerabil la greseli viitoare fiindca apare partea doi din strategia de demoralizare si anume razbunarea. Razbunarea pe o piata in cazul unei pierderi precedente nu este decat un factor de slabiciune care va duce la greseli si mai mari decat cele precedente. Cand traderul este demoralizat total, cand este dezorientat si razbunator este atinsa tinta celor mai inteligenti participanti la piata si traderul devine o tinta usoara si o cauza castigata. O prada emotional distrusa este o prada usoara si simplu de manipulat.
Care este concluzia?
Nu folositi SL pe grafice!
 
Probabil ca aceasta este cea mai complexa afirmatie din toata teoria NeoWave, latura strategica de tranzactionare. Probabil ca un trader cand citeste aceste randuri are un soc sa auda ca el este vanat pe SL si nu trebuie sa le foloseasca. Da stiu ca este un soc pentru voi, dar in remarca de mai sus eu spun de grafice nu de SL in general. Un SL este un sistem de aparare intr-o tranzactionare eficienta si fara el un trader nu are cum sa tranzactioneze cu succes.
 
Apare intrebarea: Care este solutia? Cum sa intelegem ceea ce spui mai sus? Cum sa folosim un SL?
Ras: Pentru o tranzactionare eficienta trebuie folosit un sistem de aparare - SL-  invizibil pe graficele de tranzactionare ale instrumentelor financiare.
Ce inseamna un sistem de aparare SL invizibil?
Pentru a fi mai explicit o sa dau un exemplu mai jos:
 
De ex avem un capital initial de 2000 usd. Si sistemul de tranzactionare este bazat pe trenduri. Ca sa facem o tranzactie noi selectam o suma fixa din cont pe care vrem sa o riscam,  de ex 10% din cont. In cazul dat, o sa fie 200 usd din contul initial de tranzactionare. Ca sa pot ataca un instrument am nevoie sa fac o analiza tehnica si sa stabilesc zona in care o analiza este invalidata.  De ex analiza se invalideaza in 200 de pipsi si am o zona de invalidare nu un nivel (greseala foarte intalnita). Impartim 200 usd in 10 tranzactii si asta o sa rezulte un volum de 0.01 lot, adica daca am intra cu tot volumul odata am avea 0.1 lot*200 pipsi=200 usd (la o valuta de ex . in cazul dat 1 pips=1usd) . In piata incep intrarile dupa o strategie de intrare (si aici se face o strategie) si nu cu toate odata ci pe rand. Daca o sa facem un calcul cat se risca pe o tranzactie obtinem : 0.01*200 pipsi = 20 usd/ tranzactie, daca o sa facem un raport la contul initial o sa vedem ca 20 usd sunt 1% din 2000 usd.
 
Odata ce piata se dezvolta se intra dupa strategia de intrare in piata pe rand si SL nu se pun e grafice, fiindca noi avem deja un SL in calculele matematice si este 200 usd. In caz ca piata ajunge la pierderea maxima in zona pe care am stabilit-o ca zona de invalidare se iese din piata. Fiindca aplicam o strategie de intrare piata poate sa ajunga la nivelul de invalidare mai devreme ca noi sa intram cu toate tranzactiile in piata asta o sa ne reduca din suma riscata si este probabil sa avem de ex doar o pierdere de 50 usd care este mult mai mica decat o pierdere de 200 usd, in caz ca noi am intrat cu toate cele zece tranzactii pe rand dupa strategia de intrare oricum noi avem in calculele strategiei de aparare o sume de 200 usd care o riscam si stim ca in caz ca piata ajunge la suma aceasta noi iesim din piata . Sa nu uitam aici un factor si anume faptul ca se intra pe rand si ca daca o sa facem o analiza mai atenta o sa observam ca noi am putea ajunge la invalidare chiar si cu toate tranzactiile in piata, cele 10 inainte ca suma sa ajunga la 200 usd fiindca se distribuie riscul si in timp si in pret. In felul asta noi avem doua sisteme de aparare in loc de unul. Unul este in pret si altul este in cifrele matematice. Eu mai folosesc si al treilea sistem de aparare in timp, dar este mult prea complicat pentru voi. Deci , concluzie: Am riscat mai putin de 1% in fiecare tranzactie si am distribuit riscul cu o strategie care ne scuteste sa avem un SL prezent pe grafic.
 
Ce avantaje avem fata de restul? O gestiune mult mai eficienta a riscului si in plus nu avem SL vanate deci suntem invizibili pe grafic si Brokerii sau cei care ne “urmareau” pana acum pe grafic sau in mintea noastra dispar. De ce? Fiindca nu se cunosate cat o sa risc eu pe grafic. In plus scapam de atacul emotional si moral si in felul asta devenim de fapt un vanator si nu o victima.
 
In acest post am vrut sa relatez doar o mica parte din strategiile mele de tranzactionare si sa va arat ca ceea ce cunosate marea majoritate care scriu pe internet carti si se dau  “profesionisti”  este egal cu zero.

Nota1: Folositi SL de fiecare data dar folositi SL inteligent nu ceea ce fac toti participantii!
Nota2: Fiecare are dreptul sa se autoanalizeze.
Dar trebuie sa stiti urmatorul aspect: "de fiecare data cand intrati cu SL pe grafic, eu sunt unul din vanatorii care vaneaza banii d-voastra!" Wolf
Va urez mult success!
Wolf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu