06 noiembrie 2014

Pulsul pietelor financiare si marea manipulare

Astazi o sa incerc sa dezvolt o tema foarte controversata si anume manipularea umana in marile afaceri de pe pietele financiare. 
 
Este usor de inteles cand un public este euforic si cand un public este pesimist daca sti sa citesti miscarile pietelor financiare si pulsul lor. Este greu de inteles atunci cand nu ai nici educatia necesara si nici abilitatea de a face o diferenta intre alb si negru. 
 
In continuare voi enumera cele mai puternice forme de manipulare ale participantilor in pietele fianciare:
 
1.Mass media
Fiecare dintre voi traieste intr-o lume in care la ora actuala este destul de dezvoltata infrastructura circulatiei informatiilor. De cele mai multe ori pe ecranele televizioarelor sau in ziare si internet se pot citi informatii foarte multe. Daca o sa fac o analiza mai adanca se poate observa ca informatiile de cele mai multe ori sunt contradictorii si doar in anumite momente ele se aliniaza intr-o directie si sunt in mare parte la fel. Ei, acolo si este punctul critic de unde incepe manipularea multimii in directia in care "marii jucatori in pietele finaciare" au nevoie ca sa ajunga la multime.
O alta forma de manipulare este dezinformarea in masa a situatiilor aparute. 
 
Ceea ce trebuie de inteles este ca, cu cat mai putina informatie toxica din mass media acumulezi in creier cu atat esti mai greu manipulabil.
 
Nu uitati, cei mai multi analisti tehnici interpreteaza stiri, care sunt informatii toxice!
 
2.Reprezentarea grafica
Orice trader si orice participant  al pietelor financiare are nevoie de informatii grafice ale cotatiilor ca sa poata realiza o analiza tehnica. Astazi, cand domeniul tehnologic este atat de dezvoltat nu este foarte greu ca reprezentarea grafica sa fie manipulata.
 
Toti cei care urmaresc o piata financiara, stiu ca in mare parte evolutia pietelor financiare este evaluata in procente. Chiar daca multi din voi urmaresc puncte, pipsi,  graficul care il vedeti d-voastra este construit procentual. Doar o mica parte dintre traderi si analisti stiu sa faca o diferenta clara intre aceste doua aspecte foarte diferite in esenta. Toti au facut matematica in scoala, dar putini isi pun intrebarea care este diferenta intre un punct, o cotatie, reprezentata in cifre fixe si in procente? Ca sa fiu mai clar si sa va las pe voi singuri sa intelegeti situatia o sa aduc un exemplu matematic simplu:
Intre cifra 8 si 9 este 1 unitate diferenta. Daca urcam de la 8 la 9 si coboram de la 9 la 8 la fel avem unitatea diferenta intre ele. Acum, sa calculam procentual: daca urcam procentual de la 8 la 9  unitatea 1=12,5% daca coboram de la 9 la 8 unitatea 1=11.11% (aprox). Si acum sa comparam miscarea ascendenta cu cea descendenta: 12,5%  - 11.11% daca o sa facem matematica simpla 12.5% - 11.11% = 1.39% o sa fie clar ca intre ele este o diferenta. Rezulta ca procentual cresterile si scaderile au diferente destul de consistente. Cum se intampla in realitate? O linei de trend trasata sau o depasire de miscare intr-un sens cand arata o confirmare de spargere sau de depasire de fapt in realitate nu este sparta sau depasita.
 
Acum fiecare dintre voi isi poate evalua propria tehnica de analiza pe graficele pe care le aveti in fata si poate vedea sau intelege mare parte din greselile pe care le fac din cauza manipularii grafice. Nu mai vorbesc de unghiuri de evolutie care in graficele de pe majoritatea plaformelor care sunt semilogaritmice nu au nici un sens si nici legatura cu unghiul de evolutie a unei piete financiare.  Apare intrebarea: dar in acest caz mai functioneaza vreun indicator tehnic atat de folosit de marea majoritate si construit dupa datele reprezentarii grafice?
Raspundeti fiecare.
 
3. Educatia
Nu de putine ori ati urmarit foarte multe tehnici de analaiza si strategii de tranzactionare.  De foarte multe ori ati vazut sau auzit traderi care cauta strategii tehnice sau matematice "fara moarte" sau "vesnice". De foarte multe ori ati vazut analisti care fac analize amestecate: fundamental si tehnic. Fiecare "profesionist" vrea sa gaseasca formula magica care sa il faca milionar sau multimilionar, dar nici unul dintre ei nu studiaza PIATA! Studiaza orice ii da o speranta a castigurilor fabuloase in afara de esenta. Acesta este si motivul in urma caruia apar mii de analisti tehnici de proata calitate care infecteaza mii de alti oameni cu idei si concepte gresite. Un val major sau un tsunami de informatie slab pregatita in esenta au invadat pietele finaciare care ii face pe "marii jucatori" sa speculeze acest moment atat de prielnic pentru profituri uriase.
 
Cine scapa din aceasta capcana atat de raspandita? Scapa doar cei care studiaza, filtreaza si aplica logica in acest sistem atat de complex cum sunt pietele financiare. 
 
4. Moda sau trending
In ziua de astazi este la moda sa fii un "investitor" sau sa fii un "trader". Cati dintre voi au inteles ca tradingul este cea mai grea si mai complexa meserie din lume? Cati din voi stiu ca acest drum este foarte anevoios si necesita ani de zile de antrenamet si educatie? Raspuns: doar 5 % din voi stiu asta! Si la fel cei 5% castiga din pietele financiare.\
 
Acest aspect la fel este o manipulare a multimii care este bazata pe emotia umana si este speculata de "marii jucatori" sau "rechinii" asa cum le mai spun altii.
 
Acestea sunt doar cateva aspecte fundamentale ale manipularii maselor care participa in pietele financiare. Daca am analiza mai adanc am descoperi ca toate cele 4 aspecte principale au si aspecte secundare apoi aspecte inverse din unghiuri diferite de actiune.
 
Tot ce este scris in acest articol are rolul de a va pune urmatoarele intrebari:
 
De ce 95% din participanti sunt pierzatori? De ce foarte multi folosesc aceleasi metode de analiza tehnica pe care le gasesti oriunde pe internet? De ce stirile economice apar la ore fixe si sunt distribuite masei de oameni? Dar daca stirea respectiva este manipulata in favoarea cuiva?  De ce este la moda sa fii trader? Care este drumul corect? Cum as filtra informatia? Care tehnici sunt bune si care sunt  depasite?  Exista magie si formule magice si strategii de tranzactionare  "vesnice"? Oare am ales drumul corect ? Sunt eu in stare sa trec prin filtrele pietii ca sa pot scoate profit? 
 
Probabil ca sunt mult mai multe intrebari dar fiecare isi stie limita!
 
Nu uita, tu, cel care esti participant, esti pulsul pietei financiare!
 
Va urez mult success !!!
 
Wolf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu