22 octombrie 2014

Cele mai frecvente greseli in alegerea unui grafic

In ultimul deceniu piata speculativa s-a dezvoltat foarte puternic din cauza accesului simplificat al publicului larg la tranzactiile speculative. In acest context au aparut si foarte multi analisti cu diferite tehnici de analiza a instrumentelor financiare  care sunt folosite pentru tranzactiile speculative.

Aici apare o intrebare: Toate analizele sunt bune sau nu?

Inainte de a raspunde la aceasta intrebare trebuie mai intai sa clarificam ce inseamna o analiza speculativa si ce inseamna o analiza investitutionala.

Foarte multe confuzii au fost, sunt si vor exista pana cand traderul nu va sti sa faca diferenta intre aceste doua aspecte total diferite chiar daca aparent par sa fie la fel.

Am cautat un raspuns pret de cativa ani de zile in carti de specialitate si pe internet. Toate raspunsurile gasite au fost neclare si de fiecare data au fost foarte generale. In momentul cand se vorbeste  de piata si de tranzactionare in mare parte toti scriu si cred acelasi lucru. Pare sa fie la fel o tranzactie speculativa pe 6 luni si o investitie pe 6 luni. Ba chiar mai nou, participantii speculativi  la piata sunt numiti si investitori. Din acest punct si porneste o mare neintelegere a lucrurilor care atrag dupa sine foarte multe victime ale pietelor financiare.

Care este totusi diferenta?

La aceasta intrebare o sa raspund cu o clasificare a speculatorilor si investitorilor, folosind factorul timp pe categorii:

Speculator:

Trader speculator  in interiorul unei sesiuni de tranzactionare – cat. 1
Trader speculator de la 1 zi la 5 zile – termen scurt – cat.2
Trader speculator de la 1 luna  la 3 luni –termen mediu- cat.3
Trader speculator de la 3 luni la 6 luni – termen mediu – cat.4
Trader speculator de la 6 luni la 12 luni – termen lung – cat.5

Investitor:

Investitor speculator de la 6 luni la 12 luni – cat.1
Investitor speculator de la 12 luni la 24 de luni – termen scurt – cat.2
Investitor  de la 24 luni la 60 luni – termen scurt- cat.3
Investitor de la 60 luni la 120 de luni – termen mediu – cat.4
Investitor de la 120 de luni la 360 de luni – termen lung – cat.5

Aceasta clasificare subintelege cat timp un participant al pietii tine o tranzactie deschisa, nu de cat timp este participant la piata. Nu faceti o confuzie aici, fiindca este foarte important acest lucru.

Am inceput cu aceasta clasificare ca sa fiu explicit de ce este atat de important sa filtram informatia cu care analizam un grafic si cat de important este alegerea unui grafic care il analizam. Un ex la aceasta situatie ar fi: Un trader speculator in interiorul unei zile analizeaza un grafic D1 cu linii de trend sau oricare alt stil de analiza. Dupa o analiza a graficului D1 el citeste o analiza fundamentala de care depinde instrumentul respectiv de pe internet. Dupa ce "anticipeaza" o crestere sau o scadere coboara pe un grafic de H1 si intra in piata cu o tranzactie speculativa pe care o inchide in aceeasi zi.
Nimic mai gresit decat acest lucru pe care il face marea majoritate: nu exista in tranzactionare si analiza pietelor financiare. Acesta este un procedeu in masa nu este un caz izolat al unui participant incepator. Unii oameni au cate 4-5 ani de incercari in a deveni speculatori si raman la nivelul zero. Sunt la fel de incepatori ca in prima zi, nu se pot orienta deloc  si nici nu inteleg care este de fapt o abordare corecta a lucrurilor.
Clarificand acest aspect putem sa mergem mai departe in primul rand cu alegerea unui grafic pentru analiza tehnica in conformitate cu stilul propriu de participant la pietele financiare. 
Dupa cum am mentionat mai sus in ultimul deceniu publicul larg are un acces mai simplificat la instrumentele financiare si cea mai utilizata platforma este MT4 si MT5. Daca am exclude faptul ca de fapt cea mai eficienta analiza tehnica este de fapt pe o platforma logarimica si nu una semilogaritmica cum este MT4 si MT5 as putea sa spun ca pentru o analiza tehnica aceste platforme sunt acceptabile.
In continuare o sa vb despre fractionarea factorului timp si de cantitatea de informatie din cadrul unui grafic.
Platforma MT4 ca si multe altele are timpul divizat in fractii si anume: M1 , M5, M15 , M30 , H1 , H4 , D1 , W1 , MN.
Importanta si intelegerea acestor fractii, dar mai ales cantitatea de informatii pe care o stocheaza fiecare este primordiala pentru o analiza tehnica eficienta si in final pentru un trading de success.
Mai jos in Gr1 o sa ilustrez cum priveste si cum incepe o analiza tehnica un trader incepator.

Gr 1


In acest grafic avem 6 sesiuni de tranzactionare sau cum ii mai spun incepatorii 6 zile. (se poate observa dupa datele calendaristice). Analiza unui asemenea chart privit ca in Gr1 este de cele mai multe ori gresita nemaivorbind de tranzactionare care este foarte periculoasa.
In Gr 2 se poate observa o viziune mai "avansata" la traderii  "mai experimentati", sa zicem asa, in timp. Ceea ce este la fel de gresit ca si in Gr1 chiar daca este la fel pe H1 si se vede pe un termen mai indelungat.
Pe asemenea grafice nu ai cum sa obtii o analiza completa si consistenta nici pentru una din categoriile de speculatori nu mai vb de investitori, orice stil de analiza tehnica ai folosi.  
G2

Acest stil de abordare a analizei tehnice este folosit de foarte multi participanti si din acest motiv sunt foarte multi pierzatori in pietele financiare.  Fractia de timp H1 este o fractie de timp mult mai mare si in ea se stocheaza mult mai multa informatie pentru a analiza un grafic si nicidecum nu poate fi folosita pe o tranzactionare in interiorul unei zile si chiar si pentru o tranzactionare pe termen scurt de 1-3 zile. Stiu ca multi o sa fie indignati de ceea ce citesc aici, dar cu rabdare o sa ajungeti in final sa intelegeti cat de gresita este aceasta abordare a unui grafic pentru o analiza tehnica. Mai jos o sa incep o demonstratie pentru a se intelege, de ce.

In Gr3 este efectuata o analiza simplista si una din cele mai folosite ale unui canal de trend la fel pe un chart de H1. Pe aceasta analiza am aratat trei puncte numerotate cu 1 – 2 – 3. Daca am analiza mai atent se poate observa ca intre punctul 1 si punctul 2 sunt 123 de ore  si 66 de pipsi si  intre punctul 2 si 3 sunt 50 de ore si 120 de pipsi. Cu toate ca aceasta analiza nu este suficienta pentru o tranzactionare eficienta, pentru o tranzactionare avem nevoie de mult mai multe date, sa presupunem ca facem o tranzactie de Sell in punctul nr 1 si o tranzactie de Buy in punctul nr 2. Daca am calcula ca o sesiune este deschisa 24 de ore, fiindca este o valuta si am imparti 123/24 ore = 5 zile de tranzactionare si in cazul de Buy 50 / 24 ore = 2 zile se poate trage concluzia ca: in baza unei analize simple si o tranzactionare simpla avem nevoie de un timp de tranzactionare intre 2-5 zile. Daca aplicam logica ca calculul nostru este efectuat in timpul sesiunii, adica in primele 24 de ore si rotunjim pana la o sesiune de tranzactionare completa si in cazul cand deschidem tranzactia si in cazul cand inchidem tranzactia am mai putea adauga cate o zi la fiecare taranzactie si am avea rezultatul: in cazul de Sell – 6 zile , in cazul de Buy – 3 zile.

Pe Gr3 se vede si instrumentul separatorului de timp pentru a simplifica si intelege mai bine cele expuse mai sus. Intre doua linii verticale avem o sesiune de tranzactionare.
Gr3
Din studiul de mai sus si din clasificarea categoriilor de traderi speculatori putem sa tragem urmatoarea concluzie:  
Un trader speculator pentru o tranzactionare eficienta are nevoie sa faca parte din categoria 2 si anume – trader speculator pe termen scurt intre 1 si 5 zile. Aceasta este un timp minim pentru o tranzactionare eficienta!
O sa apara intrebarea: este oare cantitatea de informatie pe un grafic de H1 privit ca in ex Gr2 si Gr3  sufficienta pentru o analiza tehnica eficienta?
Ras : Nu , nu este suficienta.
De ce nu este suficienta si de ce un grafic are un alt tip de abordare o sa explic in alt post.

Un comentariu:

  1. Salut Iulian,
    Asa privesc eu un grafic impreuna cu trasaj. As vrea sa ma corectezi daca am gresit. De ce am initializat o tranzactie de sell la Gbp/Usd ?
    Pentru ca ultimul segment a retras penultimul segment in aceasi cantitate de timp necesara formarii penultimului segment.
    Apoi ultimul segment nu a putut retrage in totalitate penultimul segment chiar daca a avut aceeasi cantitate de timp cu acesta din urma. Asta ma dus cu gandul ca piata nu poate depasi ( nu are forta ) maximul penultimului segment si deci va urma un val ( segment impulsiv ).
    Atasez exemplul
    http://vvcap.net/db/ZzNnXLT0281S8bBQEQFv.htm

    Cat de mult timp mi-a trebuit sa inteleg asta, adica faptul ca timpul este crucial in trade.


    Si asta datorita tie.

    Cu deosebit respect,
    Dan

    RăspundețiȘtergere