24 octombrie 2014

Partea 1: Tehnica de analiza Neo Wave

In acest material o sa prezint cum se incepe si cum se desfasoara  o analiza tehnica NeoWaves. Foarte multi au incercat sa invete si inca mai incearca sa invete aceasta tehnica de analiza dar extrem de putini reusesc sa o stapaneasca cu adevarat.
 
Pasul 1: Piata nu trebuie fortata si analiza se incepe cu pozitionarea corecta a graficului si urmarirea cu atentie a evolutiei cum este prezentat un graficul 1.

Graficul 1

Pasul 2: Dupa o urmarire atenta a evolutiei pietii se aplica tehnica canalului si a liniilor de trend dupa cum se vede in graficul 2.
Graficul 2
Aceasta tehnica este cel mai simplu mod de a incepe o analiza NeoWave. Odata trasate liniile de trend piata iti formeaza o imagine mult mai completa si mai consistenta dupa care se pot incepe presupunerile valurilor si comportamentul pietii.
Pasul 3: Urmatorul pas este tehnica numerotarii miscarilor pietii. Dupa cum se vede din graficul 3, dupa ce am numerotat miscarile,  piata prinde un contur si mai mare in analiza tehnica care urmeaza sa fie efectuata. Numerotand miscarile si avand liniile de trend devine mult mai simplu sa incepem masuratorile pentru a verifica comportamentul miscarilor in timp si pret una fata de alta. In tehnica NeoWaves ele se numesc, valuri.
Graficul 3
Aceasta tehnica nu ne spune ca numerotarea este corecta pana cand nu aplicam tehnica de masurare in timp si pret a valurilor unul fata de altul. Marea majoritate fac greseala prin a face o simpla numerotare si apoi fac presupuneri gresite. In marea majoritate ma refer la toate analizele tehnice Elliott Clasic. Diferenta intre o analiza Ellott Clasic si Neowave este majora. NeoWave nu se opreste aici doar prin trasarea liniilor de trend si numerotare. Aici incepe de fapt analiza. Am vazut si auzit foarte multe comentarii si analize pe tehnica Elliott Clasic si pot sa spun ca in mare parte sunt gresite. Analistii nu continua aplicarea corecta a tehnicilor care sa confirme sau sa infirme numerotarea facuta si in mare parte forteaza si numerotarile asa  "cum le convine". Gresit!
Pasul 4: In acest pas presupunem ce fel de patternuri ar putea sa fie prezente in evolutia pietii. Presupunerea ca un pattern este impulsiv sau corectiv nu este o certitudine pana cand nu aplicam masuratorile si regulile NeoWave. In graficul 4 se vede cum am presupus un pattern impulsiv si unul corectiv. Atat patternurile impulsive cat si patternurile corective au variatii si denumiri care le caracterizeaza comportamentul.
Graficul 4
Pasul 5: In acest pas incepem cu masuratorile patternului presupus impulsiv.
In graficul 5 se poate vedea cum se masoara pretul unui val fata de altul cu ajutorul instrumentului FIBO RETRACEMENT. Dupa cum se vede, in cazul de fata valul 1 a fost retras de valul 2 pana la nivelul de 78%. Chiar daca pare ca valul 2 a retras mult mai adanc valul 1, punctul lui de terminare este mai sus. Pentru a intelege cum se gaseste punctul de terminare se aplica o tehnica separata care o sa fie aratata in continuare.

Graficul 5
In graficul 6 este aratata tehnica de masurare in timp a unui val fata de alt val cu instrumentul FIBO TIME ZONE.

Graficul 6

Acest tip de masurare a valului in timp nici pe departe nu este folosita de analistii care folosesc Elliott Clasic. O parte a conceptului de baza si anume factorul timp il neglijeaza si fac o mare greseala.
Din masuratorile de mai sus putem trage urmatoarea concluzie: Valul 2 retrage valul 1 - 78% si este mai mare decat 100% timp de formare fata de valul 1. Rezulta ca aceste doua valuri respecta regulile NeoWave.
In graficul 7 este ilustrat cum se verifica unde a fost terminat valul 2. Dupa cum se vede pe acest val a fost aplicat la fel o masuratoare de timp ca sa verificam daca miscarea ulterioara valului 2 il retrage in timp egal sau mai rapid decat formarea valului 2 in timp. Dupa cum se vede valul 2 este retras in aproape 100 % timp chiar un pic mai repede. In concluzie aceste valuri ar putea sa fie valul 1 si valul 2.
 
Graficul 7
Pasul 6: In acest pas o sa masuram evolutia dupa valul 2 raportata la valul 1 in pret. Acesta tehnica este o proiectie a valului 1 in pret. In graficul 8 se vede cum se aplica fibo pentru aceasta masuratoare.
Graficul 8
Dupa ce am masurat valul 1, se face proiectia lui exact din terminarea valului 2 ca in graficul 9.
Graficul 9
Dupa cum se vede, miscarea care a urmat dupa valul 2 este in proiectie de aprox 250% fata de valul 1. Ceea ce dupa regulile NeoWave este acceptabil si se incadreaza in valuri de acelasi grad.
In graficul 10 se vede cum se masoara timpul valului 3 fata de valul 2 ca sa aflam daca valurile sunt de acelasi grad  si sa concluzionam ca am gasit trei valuri de aceasli grad in piata care ar putea sa se formeze intr-un grup - pattern.
Graficul 10

Concluzie: Valul 3 este de aprox 200 % timp fata de valul 2 si de 250% pret fata de valul 1. Aceste date dupa regulile NeoWave ne spun ca ar putea ca patternul sa fie impulsiv asa cum l-am presupus, ramane sa vedem in continuare daca valurile care urmeaza respecta regulile unui pattern impulsiv.
 
Pasul 7: Masuram valul 4 fata de valul 3 in pret. Dupa cum se vede din graficul 11 valul 4 a retras valul 3 aprox 50%, ceea ce este acceptabil in regulile NeoWave.
 
Graficul 11
In graficul nr 12 se vede cum se masoara timpul valului 4 fata de valul 3 pentru clasificarea gradelor . Dupa cum se vede valul 4 este de aprox 100 % timp din valul 3 Lucru acceptabil in regulile NeoWave.

Graficul 12
In graficele 13 si 14 si vede cum se masoara timpul valului 4 fata de valul 2 ca sa fie respectata o regula NeoWave care se numeste regula Alternantei. Dupa cum se vede valul 4 este mai mare in timp fata de valul 2 cu aprox 200 %.
 
Graficul 13


Graficul 14

Pasul 8: Masurarea valului 5 in timp si prêt fata de valul 4 si in timp si prêt fata de valul 1. Valul 5 este mai mare de 33% timp fata de valul 4 ceea ce ne arata ca valurile sunt de acelasi grad. Valul 5 este mai mare de 38.2% prêt fata de valul 4. Graficele 15-16.
Graficul 15


Graficul 16
In graficul 17 se vede cum este comparat valul 1 in pret cu valul 5. Regula NeoWave spune ca in cazul in care valul 3 este extins ele tind sa fie egale. Se vede din comparatie ca ele sunt aprox egale in timp si pret.
Graficul 17

Pasul 9: In graficul nr 18 se vede cum se masoara timpul de spargere a liniei de trend 2-4 a miscarii care ii urmeaza valului 5. Regula spune  ca timpul de spargere trebuie sa fie mai rapid decat timpul de formare al valului 5, regula  este indeplinita si confirmarea numarul 1 ca patternul este o miscare impulsiva. La fel se vede si confirmarea cu numarul 2 retragerea completa a valului 5 de catre miscare care ii urmeaza in timp mai rapid decat timpul de formare al valului 5. Dupa cum se vede regula se respecta.
Graficul 18

In graficul nr 19 se vede cum am compactat aceast pattern intr-o impulsiva cu valul 3 extins.  Ultima confirmare care se vede la fel din acest grafic este retragerea pretului dupa impulsiva si anume retragerea in zona de pret dintre valul 2 si valul 4.
 
Graficul 19
Concluzie : Acest pattern este un impuls cu valul 3 extins !
Pasul 10: Aplicarea tehnicii pe miscarea presupusa corectiva.
Din graficul nr 20 se vede cum am masurat valul presupus b , in prêt fata de valul a . Dupa cum se vede valul b a retras aprox 78% din valul a.
 
Graficul 20
In graficul 21 se vede cum este masurata retargerea valului b de valul c .Valul c a retras valul b 61.8% in pret .(am marcat cu un puct rosu sa se vada unde se termina valul c).
Graficul 21
In graficul cu 22 am masurat retragerea in pret al valului c de catre valul d. Retragerea este de aprox 90%. Aceasta retragere al valului c de valul d este permisa de catre regulile NeoWave.
Graficul 22
In graficul 23 este masurata retragerea in pret a valului d de catre valul e. Dupa cum se vede valul e a retras 50% pret din valul d. (am marcat cu puncte rosii inceputul si sf valului ca sa fie clar).
 

Graficul 23

Concluzie: Dupa ce am aplicat aceste masuratori se poate concluziona ca exista probabilitatea ca patternul corectiv sa fie un Triunghi Contracting. Concluzia este doar o presupunere, fiindca un Triunghi Contracting are si reguli de timp plus alte reguli.
In graficul 24 se vede cum am presupus foarmarea unui pattern Triunghi Contracting. Dupa cum am spus mai sus, concluzia nu este decat o presupunere.
Graficul 24
Pasul 11: In graficul se vede cum masuram timpul valului b fata de valul a.
In cazul dat este de 261.8%  timpul valului b fata de timpul de formare al valului a. Un timp care pare la limita a unui val fata de altul dar totusi este acceptat. In regulile unui triunghi se spune ca timpul valului b poate fi si mai mic decat timpul de formare al valului a. Intr-un triunghi timpul valului b poate sa fie si mai mare fata de timpul de formare al valului a.
Graficul 25
In graficul 26 se vede cum se masoara timpul valului e fata de valul d . Se observa ca timpul este putin mai mare decat 261.8%. Acest lucru ne pune in garda si ne deschide un semn de intrebare . Patternul mai poate sa fie un Triunghi Contracting ? Aceste doua valuri sunt de acelasi grad?  Masuratorile trebuie continuate dar nu trebuie sa uitam ca avem un semnal de ATENTIE !
Graficul 26
 
In graficul 27 se vede cum este masurat timpul valului c si valului a . Intr-un triunghi timpul valului a trebuie sa fie mai mic decat timpul valului c . Ceea ce se vede ca se respecta.
 
Graficul 27
Pasul 12: Din masuratorile de mai sus avem doau semnale care ar putea pune sunb semnul intrebarii acest pattern : marimea in timp al valului b fata de valul a - 261.8% si marimea in timp al valului e - putin mai mare de 261.8% fata de valul d. Daca am urmari in rest piata respecta regulile unui Triunghi Contracting. Cand avem o stutuatie de acest gen graficul se reanalizeaza ca exista o posibilitate ca in valurile din interior sa existe patternuri corective care incep si termina distorsionat si punctele de inceput si terminare al valurilor sa fie altele . Nu trebuie repede trecut la alta varianta de presupunere dar patternul trebuie masurat din nou.
In graficul cu 28 se vede cum am reanalizat exact dupa algoritmul de mai sus al masuratorilor de timp, patternul si am schimbat punctele de terminare a valurilor. Unghiul de inclinatie al Triunghiului s-a schimbat. Acest lucru nu afecteaza cu nimic validitatea patternului.
Graficul 28
In acest context toate masiratorile efectuate mai sus sunt in parametri acceptabili cu regulile de formare al unui Triunghi Contracting. Mai ramane sa supunem patternul la masuratoarea punctului APEX si  putem  trage o concluzie.
Pasul 13: In graficul 29 se vede cum dupa cel mai mare val si anume in acest triunghi este valul a, se masoara unde este terminat valul e al triunghiului. Regula spune: valul e al triunghiului contracting trebuie sa se termine in zona de 61.8% retragere din cel mai mare val. In "zona" nu este o situatie fixa si are voie sa se abata in limite acceptabile (vezi in carte). In cazul de fata acest lucru este acceptat. 

Graficul 29

Concluzie : Acest pattern este presupus un Triunghi Contracting, fiindca respecta toate regulile de formare. Mai ramane sa fie si confirmat acest lucru prin evolutia pietei viitoare.
Pasul 14: In graficul 30 se vede cum se aplica tehnica de proiectare a miscarii viitoare unui triunghi care de fapt este si confirmarea triunghiului. In regula se spune ca: miscarea care urmeaza unui triunghi trebuie sa fie cel putin 75% din pretul celui mai mare val, in cazul de fata valul a. Aceasta tehnica si ajuta la previzionarea pietelor financiare. Dupa ce sunt indeplinite o serie de reguli probabilitatea ca o piata sa mearga in directia proiectiei este destul de mare, dar nu trebuie sa uitam ca ramane o probabilitate nu o certitudine. In pietele financiare nu exista certitudine!
Graficul 30

Pasul 15: In graficul 31 se vede cum se aplica tehnica de analiza a punctelor de atingere a liniilor de trend o regula extensiva elaborata de Neely. In aceasta tehnica sunt urmatoarele reguli: Impulsiva trebuie sa atinga canalul de trend in 4 puncte si corectiva trebuie sa atinga liniile de trend in 4 puncte. Daca analizam aceasta situatie la corectiva se vad patru puncte de atingere si regula se respecta dar la impulsiva avem doar trei puncte de atingere, al patrulea care ar fi zona valului 5 nu este respectata.
Ce sa facem intr-o asemenea situatie? Ne uitam la extindera valului 3 fata de valul 1 daca aceasta extindere este mult mai mare decat 161.8% este logic ca valul 5 sa nu mai poata atinge linia canalului de trend si sa faca punctul 4 de atingere. De ce? Fiindca formarea  valului 4 prin retragere din valul 3 o sa fie foarte mare pentru valul 5 si faptul ca valul 5 tinde sa fie egal cu valul 1 o sa faca imposibil de atins acest punct. In acest caz in care avem un precedent putem sa spunem ca acceptam incalcarea acestei reguli care nu este decat o regula de filtrare si nu una de baza.
Graficul 31
Concluzie generala: In evolutia pretului acestui instrument avem doua patternuri: o impulsiva cu valul 3 extins si o corectiva, Triunghi Contracting (presupus  dar neconfirmat).
Dupa cum se poate analiza situatia doar o singura regula a fost incalcata din toate regulile NeoWave. Nu este o regula de baza si chiar si in acest sens are o situatie care logic poate fi explicata.
Pasul 16: In acest pas incepem sa facem analiza contextuala a pietii sa vedem daca aceste doua patternuri pot fi grupate impreuna. Dupa cum se vede din concluzia de mai sus avem un pattern impulsiv si un pattern corectiv.
Incepem cu alplicarea tehnicii canalului sau a liniilor de trend. In graficul 32 se vede cum am trasat canalul de trend . Daca va amintiti exact asa am inceput analiza NeoWave de la inceput.  

Graficul 32

Pasul 17: In graficul 33 se vede cum masuram timpul valului corectiv fata de timpul valului impulsiv.

Graficul 33

Se poate observa ca timpul valului corectiv este de 100 % din timpul valului impulsiv ceea ce atesta ca valurile pot sa fie de acelasi grad.
Pasul 18: In graficul 34 se poate vedea masuratoarea de pret al valului corectiv fata de valul impulsiv. Valul corectiv a retras valul impulsiv mai putin de 38.2%.
 
Graficul 34

Concluzie: Un val impulsiv este retras de un val corectiv mai putin de 38.2% si valurile sunt egale in timp . In plus valul corectiv este presupus un pattern Triunghi Contracting ( inca neconfirmat ) care respecta regulile de formare. Din analiza contextuala putem sa intelegem ca in prima faza doar un singur pattern poate sa respecte acest context si anume un zigzag. Regula zigzagului este: primul val este impulsiv al doilea este corectiv. Valul corectiv este cel putin egal in timp cu valul impulsiv si nu retrage mai mult de 61.8%. Daca am analiza pana aici avem respectate toate regulile. In plus stim ca valul B al unui zigzag poate sa fie un Triunghi Contracting. De ce nu presupunem o mare impulsiva? Fiindca valul 2 al unei impulsive nu poate sa fie Triunghi Contracting. Aceasta analiza contextuala este folosita ca un filtru pentru a face o analiza cat mai corecta.
In graficul 35 se vede cum am notat patternul mai mare in grad decat cele doua patternuri care fac parte din el . La fel in patratul rosu se vede cum ar trebui sa se dezvolte un zigzag  A-B-C.
Graficul 35

Concluzie trend major: Daca triunghiul este gata piata ar trebui sa inceapa formarea valului C din zigzag. Analiza pattenului mai mic in grad si anume Triunghiul Contracting ne arata ca dupa terminarea lui piata trebuie sa evolueze ascendent  Din analiza patternului mai mare ajungem la aceeasi concluzie ca piata trebuie sa evolueze ascendent.

Cu toate aceste argumente si in baza analizei se face o previzionare pe termen lung:
 
In urmatoarea perioada piata  va urma o panta ascendenta de formare a unui val mai mare sau cel putin egal cu valul A al zigzagului. In general valul C al zigzagului este egal 100 % prêt cu valul A al zigzagului, dar fiindca patternul este destul de mare si pe toata perioada de desfasurare pot aparea diverse situatii fundamentale care ar putea schimba traiectoria pietii putem sa previzionam doar 61.8% din pattern si anume evolutia valului C pana la nivelul de 61.8% pret din valul A  adica pretul de 142 usd/baril. Acest lucru ar corecpunde si cu confirmarea Triunghiului Contracting care ar fi undeva la nivelul de 137 usd/baril. Ca sa facem o analiza mai corecta luam o medie dintre aceste doua cotatii si ajungem la nivelul de 139.5 usd/baril. In acest context fiindca ne-am apropiat foarte tare de nivelul psiholigic de 140 usd/baril  rotungim cifrele.
 
Timpul previzionarii:
Din reguli stim si am spus si mai sus ca valul C al unui zigzag ar trebui sa fie egal in timp cu valul A (obligatoriu, vezi in carte). Daca analizam ca valul A are aproximativ doi ani atunci am putea spune ca valul C ar dura cel putin doi ani. Fiindca am presupus un nivel de pret care este la 61.8% pret din valul A al zigzagului putem spune ca nivelul de 140 usd/baril va fi atins in decurs de doi ani dar acest lucru nu restrictioneaza ca piata sa ajunga mai repede la acest nivel. Daca piata o sa ajunga intr-un timp mai scurt de 50% din timpul de formare al valului A si anume 1 an de zile la nivelul de prêt de 140 usd/baril sau in zona acestuia atunci o sa putem presupune ca piata o sa evoluieze pana la 100 % prêt din valul A si o sa fie mai mare de 100 % timp din valul A. Ca nivele viitoare am putea sa dam o perioada de trei ani si un nivel de prêt de 160usd/baril.
Graficul cu nr 36 arata aceasta proiectie de previzionari NeoWaves.

Aceasta previziune pe termen lung a fost in baza analizei tehnice NeoWaves.

Graficul 36

Pasul 19: In acest pas o sa apara un concept nou de masurare a analizei NeoWave si anume conceptual de PLOT.  Acest concept este unul de masurare a timpului de desfasurare a evolutiei pretului si accepta apropierea de piata pe perioade de timp mai mici (in cazul dat, se poate si pe mai mari).
In cazul dat am impartit graficul in doua  perioade de timp: Monthly Plot, Weekly Plot.  Graficele  37-38  arata acest lucru (in partea dreapta sus este notatia).
Graficul 37
 
Graficul 38

Dupa cum se vede din graficul 38 Analiza incepe de la inceput, trasarea liniilor de trend masuratorile si aflarea patternului. O sa scurtez acest timp de analiza printr-un grafic deja analizat.
Pasul 20: In graficul 39 se vede cum in valul e al Triunghiului Contracting  exista un alt triunghi care pare sa fie la fel contracting.

 
Graficul 39
Coborand pe un grafic mai mic si anume Weekly Plot putem sa vedem acest Triunghi .
In graficul 40 se vede formarea acestui Triunghi Contracting care dupa masuratori corespunde regulilor NeoWaves. Daca observati in acest Triunghi in valul e al Triunghiului se vede un alt Triunghi Contracting in pozitia unui val e care la fel respecta regulile si care deja a trecut de prima faza de confirmare. 


Graficul 40

Concluzie: Valul mare de pe Monthly Plot si anume valul corectiv care este in pozitia unui val B si este un pattern Triunghi Contracting pare sa fie gata.
Fenomenul care este intalnit in aceasta analiza este un fenomen rar intalnit in analiza NeoWave si anume formarea si spargerea a trei triunghiuri contracting simultante.
Din analiza de mai sus se poate trage urmatoarea concluzie:
Previziunele cu tehnica de analiza NeoWave au la baza reguli solide pentru a filtra piata cat mai bine si pentru a se elabora o analiza tehnica cu o probabilitate cat mai mare.


 
Va urez mult succes!!!
Wolf
 

8 comentarii:

  1. Buna ziua,
    Apreciez ca sunt foarte interesante prezentarile dumneavoastra privind analiza Neo Wave.
    Incerc sa le inteleg si privind graficul din fig.10, la concluzii spuneti: ”Valul 3 este de aprox 200 % timp fata de valul 2”.
    Eu vad ca numai 61,8%, cum sa inteleg?
    Va multumesc,
    Mihai

    RăspundețiȘtergere
  2. Mihai,
    sa ne uitam impreuna la graficul 10: dupa cum vezi, intre punctele 1 si 2 exista o linie punctata rosie incadrata de 2 linii verticale de culoare albastra. Apoi, mai la dreapta sunt alte linii verticale care reprezinta nivelele Fibonacci de timp. Daca observi, valul 3 se termina aproximativ in dreptul liniei verticale pe care scrie 200. Cu alte cuvinte, valul 3 este aproximativ 200% timp fata de valul 2.
    Incearca sa intelegi Fibonacci de timp si pret. Ambele sunt prezente pe platforma Meta Trader si sunt foarte usor de folosit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut Mihai,
    O sa incerc sa-ti raspund eu iar daca gresesc ii rog pe Iulian si Manuela sa ma corecteze.
    Daca te uiti cu atentie la graficul nr. 10 o sa vezi ca valul 3, notat cu X3 ( deoarece este valul extins din paternul impulsiv ) masoara 200 % timp din valul 2. Probabil ca nu stii sa folosesti unealta FIBO TIME ZONE. Se face in felul urmator:
    1) In MT4 te duci la bar meniul superior pe Insert, dai clik si apar mai multe variante;
    2) Alegi Fibonacci --> Time Zones;
    3) Pui pe grafic Fibo Time Zones pozitionand valoarea 0 la finalul valului 1;
    4) Tragi de Fibo Time Zones ca un evantai pana ajungi cu valoarea 100 la finalul valului 2;
    5) Citesti rezultatul mai la dreapta valorii de 100 si observi ca valul X3 ( extins ) se termina exact la valoarea de 200. Asta inseamna ca valul 3 consuma 200 % timp fata de ( raportat ) la valul 1

    Cu respect,
    Dan

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Dan,
    ai raspuns foarte bine. Mai mult, completarea ta este binevenita atat pentru Mihai cat si pentru toti cei care nu stiu sa foloseasca Fibo de timp si pret.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Manuela si Dan,
    Va multumesc pentru raspuns, dar eu tot in confuzie sunt!
    Totusi, Dan spune ca:
    -”tragi de Fibo Time Zones ca un evantai pana ajungi cu valoarea 100 la finalul valului 2” - eu vad ceva sub 33%. Finalul val 2 il vad marcat cu rosu;
    -”valul 3 consuma 200 % timp fata de ( raportat ) la valul 1” ceea ce vad si eu, sunt de acord.
    Afirmatia Manuelei ca ”valul 3 este aproximativ 200% timp fata de valul 2”, dupa mine este in contradictie cu ce spune Dan ca ”valul 3 consuma 200 % timp fata de ( raportat ) la valul 1”.
    O zi verde,

    Mihai

    RăspundețiȘtergere
  6. Mihai,
    Corect este valul 3 consuma 200% timp fata de valul 2. Dan a scris gresit la final, in rest explicatiile lui au fost foarte bune in ceea ce priveste folosirea instrumentului FIBO time.
    Daca tot nu esti lamurit, incearca sa postezi graficul pe care ai masurat timpul cu FIBO si sa ne trimiti linkul in comentariu. Sa-l analizam impreuna.

    RăspundețiȘtergere
  7. Manuela,
    Tranzactionez numai pe intern și sunt abonat pe platforma de la Intercapital Invest. Ei nu ofera posibilitatea Fibo Time Zone, decat Fibo Retr. Am incercat sa descarc MT4, dar pe demo nu ofera prea multe. Asa ca nu pot trimite nici un grafic.
    Privind graficul 10, voi spuneti ca ”valul 3 este de aprox 200 % timp fata de valul 2”. Dupa mine, acest lucru este valabil, doar daca analizam de la inceputul valului 2 pana la finalul val 3. Logica mea spune ca ar fi corect sa analizam ori de la inceput de valuri, ori de la final de valuri.
    Oricum multumesc foarte mult!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mihai,
    din pacate nu inteleg bine la ce te referi cand spui ca cel mai bine este sa masuram de la inceputul valului 2 si pana la finalul valului 3. De la inceputul valului 2 si pana la finalul valului 3 sunt 2 valuri, iar ceea ce facem aici este sa masuram UN VAL raportat la ALT VAL.
    Daca ai MetaTrader poti sa imi arati pe orice instrument cum masori. Important este sa inveti. Te poate ajuta la orice tehnica de tranzactionare folosesti.

    RăspundețiȘtergere