21 octombrie 2014

Mitul lumanarilor japoneze

Am intalnit foarte multe stiluri de analiza tehnica si, asa cum stiti sunt mult mai multe decat ne imaginam. Insa, dintre toate, cel mai mult m-a  "frapat" analiza  lumanarilor japoneze.
Este incredibil , cum poate un om sa creada ca poate analiza cu asa ceva o piata !!!
Multe analize au neajunsuri si nelamuriri sau complicatii, dar analiza lumanarile japoneze intrece orice fel de Logica de analiza a unei piete financiare.
Linii de suport si rezistenta, linii si canale de trend, indicatori sau alte instrumente cu care se poate elabora o analiza tehnica sunt mult peste lumanarile japoneze.  Cum cred oamenii ca analizand  "un muc de lumanare"  o sa reusesca sa vada o intoarcere de Fluctuatie, Trend Minor, Trend Major si nu in ultimul rand un Macrotrend. Ce argumente logice ar trebui sa fie aduse in fata propriei persoane ca sa crezi ca cu asa ceva se poate reusi o analiza tehnica, dar si mai naiv este sa se creada ca cu asa ceva se poat castiga si BANI !!!
Probabil ca undeva in istoria pietelor financiare lumanarile japoneze au avut un mare success si candva au fost o inovatie in analiza tehnica si ca s-au castigat bani analizand  galetile cu porumb sau carutele cu soia, dar acum lucrurile sunt mult diferite fata de perioada cand au aparut aceasta inovatie in analiza tehnica. Oare acest lucru nu este clar ?!
Ca sa demontam acest Mit al Lumanarilor Japoneze sa luam un simplu exemplu pe care il poate verifica oricare dintre voi simplu si rapid.  Pentru exemplu este suficient sa va conectati la piata de pe platformele mai multor Brokeri  din diferite tari sau parti ale lumii. Urmarind acelasi instrument pe acelasi baza (CFD, FUTURES) o sa vedeti clar ca Marile Lumanari Japoneze pe un Broker arata sa vinzi pe altul arata sa cumperi si este imposibil ca sa obtii aceeasi figura in acelasi timp pe mai multi furnizori de date. Este incredibil! Cum pot sa analizez eu un instrument si sa am semnale sau analizele sa fie contrare? Cum pot eu sa neg faptul ca aceste figuri nu au nici o treaba cu piata printr-un simplu fapt - fusele orare. Oare chiar atat de multa Logica trebuie aplicata ca sa intelegi ca lumanarile nu numai ca sunt diferite pe toate charturile la toti Brokerii dar pur si simplu sunt inutile in analiza tehnica.
Nu vreau ca acest material sa produca controverse sau sa se inteleaga gresit faptul ca eu critic unele tehnici de analiza dar ceea ce pot sa spun este ca analiza tehnica cu  Lumanarile Japoneze este o pierdere de timp si de bani!
Wolf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu