21 octombrie 2014

Tranzactionarea si factorii de influenta

Procesul de tranzactionare este rezultatul unei complicate analize si  o sa incerc sa va explic care sunt factorii principali care influenteaza acest proces si ii schimba rezultatele finale.

In primul rand fiecare din voi care a tranzactionat LIVE a simtit pe propria persoana starile emotionale prin care trece un trader, si toti stim ca in mare parte tranzactionarea este bazata pe psihologie.

Nu voi incepe sa fac psihologie ca nu sunt un doctor in psihologie si in plus deja este plin internetul cu diferite explicatii care sunt la fel si care au fost citite si recitite de voi si nu au avut nici un rezultat in definirea voastra ca trader. Rezultatele sunt exact la fel si acest lucru este un lucru absolut normal. De ce?

Marea majoritate dintre voi care au inceput sa inteleaga ce inseamna o tranzactionare si incearca sa faca bani din pietele de capital au diferite strategii cu care incearca sa faca tranzactii. Nu conteaza daca sunt facute manual sau sunt automatizate, fiindca stilul tranzactionarii este ca si  amprenta de la deget sau daca este automata este o semnatura digitala.

Trebuie sa stiti ca se va repeta aceeasi situatie si daca o sa faceti mii de teste si o sa faceti sute de strategii. Fiecare dintre noi are si va avea propriul stil de tranzactionare si este si va ramane personalizat indiferent in ce stare se afla el.

De ce spun asta?  Fiindca marea majoritate a strategiilor fac o greseala comuna ca si la Analiza Tehnica  si anume Simplitatea.

Toti, de la cel mai mic trader care fac 95% din totalul de 100% de participanti, cred ca  tranzactionarea este simpla si cauta sa automatizeze strategii simple care sa cumpere si sa vanda, si in plus sa mai fie si in profit  prin faptul ca nu au emotii la tranzactionare. Marea majoritate cred ca problema psihologica este rezolvata si prin asta o sa gasesca solutii care sa-i faca sa devina milionari.

Anume acest cuvant " million" sau "milioane" il are fiecare in cap cand incepe sa gandesca un sistem si fara sa vrea, omul deja este influentat din cauza ca in creier se varsa o substanta care se numeste Dopamina si ii transforma starea din una normala in una Euforica de la bun inceput. Cele mai mari pierderi nu le are  un trader prudent, ci un trader euforic. Asadar prin insusi procesul subconstient,  marea majoritate a sistemelor sunt de la bun inceput slabe si gresite si sunt concepute  sub influenta euforica.

Din experienta am intalnit foarte rari participanti la piata care au incercat sa invete sa inteleaga piata si sa depuna eforturi in a invata de ce este ea influientata sau de a incerca  sa-si dezvolte instinctul de supravietuitor intr-o tranzactie. In momentul cand spun "supravietuitor" al unei catastrofe maritime  fara sa vreti va ganditi ca lucrul primordial este sa ramai la suprafata nu sa te inneci in valurile marii sau oceanului.

In primul rand trebuie de inteles ca mesajele pe care le vedeti pe intrenet ca tranzactionarea este simpla si ca a deveni participant la piata este simplu, sa stiti ca sunt mesaje subliminale care dezvolta euforia si aceasta stare psihologica care face cele mai multe victime in randul traderilor.

Un trader este mai influentat de pierderea de vise decat de pierderea fizica. Acesta este un factor de influenta destul de major care pune o amprenta destul de mare pe comportamentul fiecarui trader si de cele mai multe ori este invizibil, fiindca vine din cauza substantei care se revarsa in creier  si anume -  Dopamina.

O sa primesc intrebarea : si cum poate sa fie controlata o asemenea stare ca sa se poata lua decizii corecte?

In primul rand trebuie sa invatati ce inseamna pietele financiare si cum se poate beneficia din ele, ce fel de afacere este asta si cum functioneaza ea. Apoi sa renuntati sa va mai uitati la miile de mesaje subliminale care va influenteaza pana o sa invatati sa va controlati propriile emotii. Acest proces se poate obtine destul de greu, nu este unul simplu si dureaza ani de zile si depinde de nivelul de pregatire al fiecarei persoane in parte. Este un proces de invatare si de antrenament in fiecare zi multe ore. Un trader in primul rand trebuie sa ajunga in faza de a face diferenta intre scump si ieftin ca si un copil care trebuie sa invete sa faca diferenta intre bine si rau.

Copilul in procesul de maturizare cand face destul de bine diferenta intre bine si rau in momentul cand ii apare o situatie stie sa faca diferenta intre ele si este constient de ceea ce alege. La fel si un trader trebuie sa stie sa faca diferenta si sa stie sa aleaga de a intra in tranzactia respectiva sau nu.

Ca procesul sa fie si mai complex si mai complicat sistemul a fost complicat si mai tare si anume prin faptul ca poti sa mergi in ambele directii atat de cumparare cat si de vanzare si se poate pierde si castiga in ambele sensuri.

Acest lucru a fost cel mai genial lucru inventat vreodata care pune dificultati destul de majore in decizia unui trader si care il face din cauza euforiei de castig major sa decida destul de greu care este miscarea corecta.
In afara de complexitatea sistemului au mai fost inventate si date in interiorul unei zile pana la minut ca sa complice si mai tare lucrurile si sa stranga marea majoritate euforica pe charturile "imbogatirii rapide" unde practic este groapa psihologica din care aproape ca este imposibil de iesit.

Daca ne gandim logic prin definitie sistemul nu este simplu si daca o sa incercam sa descriem toti factorii unui sistem ar fi :  timp, pret, cumparare, vanzare, psihologie.

Am ales cei mai importanti 5 factori care stau la baza sistemului in care noi vrem sa lucram.

Din punct de vedere matematic daca ar fi 1,2,3,4,5  am putea sa facem milioane de combinatii nu mai vb ca sistemul este mult mai complex, plus ca are factori de influenta temporari, atat directi cat si indirecti.

Intrebarea mea este: Cum se poate tranzactiona simplu intr-un sistem atat de complex si in plus fara cunostinte?

La aceasta intrebare va raspundeti fiecare dar mai ales cei care vad "simplu".

Cum sa inceapa un trader sa se orienteze?  In primul rand trebuie sa stie ce poate el sa faca mai usor: sa Cumpere sau sa Vanda.

Dupa o selectie clara trebuie o perioada destul de lunga sa faca parte din partea care il caracterizeaza si sa-si faca sistemul de tranzactionare doar intr-o singura directie. Si dupa ce ajunge sa-l controleze bine si sa fie cu rabdare mare in conditiile cand trendul va fi impotriva alegerii lui de Cumparator sau de Vanzator se va dezvolta un instinct care ii va rezolva problema intre scump si ieftin.

Acesta va fi un pas major in pregatirea psihologica care va atrage dupa sine si controlul emotiilor. Un trader care  ajunge sa faca diferenta intre aceste doua lucruri deja este un trader care poate sa controleze emotia . De ce? Fiindca el stie clar ce alege cand face o tranzactie si va sti cand o piata ii spune ca nu are dreptate si va sti pana unde poate sa-si permita sa riste intr-o tranzactie. Un trader orientat intr-o singura directie isi dezvolta destul de bine simturile de supravietuitor in directia data si incepe sa controleze situatia . O situatie controlata deja are un alt proces de abordare si traderul isi pune intrebari si cauta raspunsuri cand o tranzactie este negativa. Odata ce incepe sa faca acest lucru inseamna ca intelege ca o piata se scumpeste sau se ieftineste si va cauta alte momente in care sa initieze o alta tranzactie. La inceput chiar daca nu va intelege cand este impotriva trendului, odata cu trecerea timpului de antrenament o sa se dezvolte acest echilibru si odata dezvoltat acest echilibru traderul o sa stie cat timp poate sa tranzactioneze impotriva trendului si cat timp trebuie sa tranzactioneze dupa trend. O sa inceapa sa-si dezvolte strategia de atac si de aparare sub alta forma si orientare.

Cand un trader ajunge sa controleze o directie este mult mai usor sa treaca de partea cealalta si sa  invete si partea adversa cu toate deformatiile ei, fiindca difera una fata de alta.

Este o probabilitate de 95% ca ceea ce am scris eu aici nici sa nu fie bagat in seama si pur si simplu sa se treaca cu vederea, dar cei care o sa inteleaga ceea ce scrie aici sau o sa inceapa sa-si puna intrebari sau sa-si analizeze propria persoana, o sa ajunga la concluzia ca cea mai mare parte din pierderi o au intr-o singura directie si ele sunt cele care afecteaza rezultatele contului si prin el este afectata atat personalitatea cat si profilul de trader.

Wolf
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu